Når kjennelsen mot Lyse ble holdt hemmelig med henvisning til Tvisteloven §28- 3 (4) annet punktum, så ble det en massiv reaksjon. Denne reaksjonen kom til Twitter, og da under hashen #krevsvar . I ettertid har det kommet mange uttalelser og holdninger som viser at man godt kunne innført litt juridikum som pensum på skolen.
Legitimt å holde rettslige avgjørelser hemmelig.
Det et er fullt legitimt og nødvendig å holde rettslige avgjørelser helt eller delvis hemmelig, det kan det ikke være tvil om. Den som hevder noe annet viser utvilsomt lite innsikt i sin forståelse rundt dette. En rettslig avgjørelse kan inneholde informasjon som er så sensitivt at det ikke kan komme ut, gjenrne statshemmeligheter (Treholt- saken er vel et fint eksempel her) eller bedriftshemmeligheter. Politiet og den offentlige påtalemyndighet kan også å ha behov for å hemmeligholde sine avgjørelser, spesielt hvis de skal foreta hemmelige ransakelser eller bedrive avlytting. Altså det man kan kalle sikring av bevis. Det er ikke utvilsomkt at spørsmålet rundt sikring av bevis kan være viktig i sivile saker også, og Tvisteloven har i 28-1 og utover har bestemmelser om dette. Og det kan ikke være omdiskutert at man også i privat sammenheng kan ha behov for å holde sine avgjørelser hemmelig.
Litt om sivil påtale og sivil straffesak.
Når det gjelder sivil påtale(det er ikke snakk om det i denne saken, men mange mener at det er Politi og offentlig påtalemyndighet som skal dette.) så mener jeg ikke at det er utvilsomt eller rettskrenkende at sivile kan begjære påtale eller å føre straffesaker. Dette har man bestemmelser om i blant annet straffeprosessloven kap. 28 og etter straffeloven §228 (4) så er det uttrykkelig skrevet at hovedreglen er at private må kreve påtale. Men i denne saken er det utvilsomt snakk om søksmål, og søksmål er fullt lovlig.
Offentlige bryr seg fortsatt nada om privatlivet.
Det som jeg derimot reagerer på først og fremst har jeg redegjort i et tidligere blogginnlegg,nemlig det at Datatilsynet og Post- og teletilsynet ikke bryr seg om personvernet og faktisk lager vedtak som gir private aktører en slik inngripende mulighet til å få innhente privat informasjon. Jeg vil ikke gjøre som mange har gjort i debatten rundt dette (ikke bare denne saken), det å hive skytset mot Simonsen Law og Espen Tøndel er og blir feil. De har oppført seg korrekt og har lovlig tilgang til å gjøre det de gjør nå. Dit skytset må rettes er mot manglende vilje fra departementene og de organer som har gitt en slik tillatelse til å hente ut og oppbevare informasjonen. Det er krenkende å vite at private kan gå inn å hente ut informasjon rundt ip- adressen jeg bruker.
Er egentlig ip-adresse kun en vanlig adresse, og manglende vilje til å angripe slike spørsmål.
Mange vil hevde at en ip- adresse er som en husadresse når de skal forklare hva en ip- adresse faktisk er. Men det er noe mer, mye mer. I motsetning til ip- adresser, så er adresser som hovedregel offentlig informasjon. Ip- adresser kan bedre sammenlignes med telefonnummer, og de gir akkurat samme informasjon. Ip- adressen gir informasjon om hvilken nettsteder du har besøkt, hva du har gjort på disse nettstedene (skrevet en kommentar f.eks.), hvor du befant deg når du bedrev dette og hvilken klokkeslett du var aktiv.
Det er derfor jeg er tilhenger av #krevsvar, det at det offentlige (og spesielt de som har til oppgave å faktisk beskytte personvernet vårt i samfunnet) tar så lett på slike ting. Hittil er det ikke et politisk parti utenom Venstre og Rødt som har engasjert seg i denne saken, noe som skremmer meg skikkelig. Er virkelig ikke personers private opplysninger mer verdt enn som så? Men også når det gjelder misbruk av personnummer så har politikere i liten grad kommet på banen, noe som kanskje bygger under mine mistanker.
Det er også svært tvilsomt at politiet ikke bruker ressurser til å etterforske kriminalitet som foregår på nettet, det virker som om man har en slags vegring mot dette. Dagbladet skrev tidligere om jenta som fikk filmer av seg selv spredd på nettet, og til og med her som det var snakk om mulig barneporno (i juridisk definisjon) så reagerte man ikke. Både politikere og alle offentlige myndigheter må begynne å forstå at det nytter ikke å skyve vekk slike problemstillinger, de forsvinner ikke av den grunn.
Det er med andre ord politikerene som skal behandle slike viktige spørsmål og problemstillinger som å gi ut slik sensitiv informasjon til private aktører., ikke offentlige underorgan som Datatilsynet og Post- og teletiilsynet.
Eg oppfattar hovudsaka di som at politikarane må på bana og at det er dei skytset må rettast mot. Det er eg i så fall einig i.
Men du brukar unødvendig vanskelege formuleringar. Eg har problem med setningane
«Det er ikke utvilsomkt at spørsmålet rundt sikring av bevis kan være viktig i sivile saker også,..»
og
«Når det gjelder sivil påtale…så mener jeg ikke at det er utvilsomt eller rettskrenkende at sivile kan begjære påtale eller å føre straffesaker.»
Kva meiner du eigentleg her?
Jeg mener enkelt og greit at private parter kan ha et behov å sikre seg bevis i sivile saker, slik som i kjennelsen til Stavanger tingrett.
Hovedsaken er nok at dette er noe som absolutt skulle vært behandlet mye tidligere på et høyere nivå.
Selv synes jeg at det skal god grunn til at informasjon rundt ip- adresser og telefonnummer gis ut, og da bare til politi- og påtalemyndighet.
P.S Sivile straffesaker er egentlig ikke så aktuelt, ikke de mest brukte bestemmelsene i lovverket har jeg oppfattelse av.
Greit nok at mange kjennelser kan kreve hemmelighold med god grunn. Men hva i all verden kan være årskaen her?
Lyse har jo blitt informert om utfallet i saken – det er ingen andre parter.
Jeg tror Simonsen har begjært hemmelighold utelukkende for å holde sine kunders navn skjule så lenge som mulig.
I og for seg en god blogpost, og er langt på vei enig i at her er det politikere som må komme på banen, eventuelt så må Lyse nekte å utlever bevisene fordi det er i strid med personvernlovgivningen. at det likevel skal være mulig å holde en slik beslutning skjult er likevel ikke noen selvfølge. Det var ikke mulig etter den gamle tvistemålsloven, men har da blitt utrykkelig lov etter den nye tvisteloven som trådte i kraft i fjor. Dommeren følger åpenbart kun denne nye bestemmelsen, og dermed er vi tilbake til politikerne. Datakunnskapene mine er heller ikke helt strålende, men at bevisene fort kan forsvinne hvis rette vedkommende vet at han kommer i en tvist er nok relativt åpenbart.
Til Anonym:
Hvordan kan bevisene forsvinne? Den eneste bevissikringen det er tatt stilling til, ligger i Lyses interne datastystem.
Det spiller INGEN rolle om en da offentliggjør dommen ut fra bevissikring. Dommeren har svart på DB.no at det hadde med bevissikringen å gjøre, så det utelukker at personvernhensyn i forhold til selve IP-adressen er grunnlaget
Det må ligge noe annet bak. Dette er muffens.