Hvorfor betale for å diskutere, ihvertfall når gratis er bedre.

Dagbladet.no overrasket alle sine debattanter med å innføre gebyr. Disse gebyrene blir unnskyldt med at de skal produsere bedre innhold for deres brukere. Dessverre er det ikke bare Dagbladet.no som har innført et slikt gebyr, VG sitt forum har hatt det i enda lengre tid.

Ikke bare krever man at brukerne skal betale for det innholdet som de generere på sidene deres, men de skal i tillegg sikre seg mobiltelefonnummeret. Dette begrunner de med at det skal være vanskligere å være anonym, med andre ord står tydeligvis sensur i høysetet på disse og takhøyden på hva man kan skrive er tydeligvis ikke så særlig høy. Neste skritt blir vel å forhåndssensurere alle innlegg, noe som bringer oss tilbake til den tiden da redaktørene sensurerte leserinnlegg over en lav sko.

Heldigvis finnes det både bedre og billigere alternativer der ute. Diskusjon.noModerator_våpen..., som startet som forum.hardware.no, er en av disse. Faktisk er de en av de største forumene her til lands, og er driftet av Edda Media. De har også nydelig startet med brukerombud og veiledere, alt for å bedre forholdene for brukerne sine. I motsetning til de mer tradisjonelle avishusene, så er brukerne i fokus. Ikke vil de ha telefonnummeret ditt, heller ikke fødelsdato, navn eller adresse. Eneste du trenger er en mail adresse og et valgfritt brukernavn. Hva annen informasjon du velger å gi er opp til deg selv.

Det at Forbrukerombudet også har kalt omleggingen til Dagbladet for brudd på markedsføringsloven og villedende, tilsier at det kan være lurt å bytte. Tydeligvis har de ikke brukerne i høysete, kun sin egen sensurkåthet.

3 tanker om “Hvorfor betale for å diskutere, ihvertfall når gratis er bedre.

 1. For min del er det ikke det at de tar betalt, er hvordan de har gjort hele greia. Har ikke noe imot aa betale for aa vaere medlem hvis de hadde gitt klar beskjed av at ok, naa trekker vi 5kr fra din mobil hver mnd. Eneste grunnen til at 95% av medlemmene paa Db.no fikk vite at de naa betalte var ved at noen skrev det som kommentar i en random artikkel.

  Men har ikke vaert innom diskusjon.no tho, takk for tipset!

 2. Jeg synes uansett det er galt å ta betalt av medlemmene sine, de betaler for å kunne produsere innhold som Dagbladet tjener penger på.

  Selv har jeg vært innom en del forum, og ingen av de har krevd noen betaling.

 3. Enig med Kristian, snakker om å leve i steinalderen.

  Jeg gleder meg til å se hvordan dagbladets initiativ vil backfire.

  Og apropos sensur, jeg må si det gjør meg optimistisk å vite at fordi vi og generasjonen etter oss blir vant til alternativene, dvs at det er faktisk aktører der ute som IKKE gjør som VG og Dagbladet, betyr at vi vet om alternativene – med andre ord er situasjonen klart bedre enn den var når NRK hadde monopol på hva slags standarder som skulle gjelde..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *