Barn har ingenting i varetekt å gjøre.

Atter en gang har det skjedd et lovbrudd, og atter en gang settes barn i varetekt. Det virker nærmest som en rutine at så lenge man har gjort noe ulovlig så skal man rett i varetekt. Men det er ikke slik en rettsstat skal være, ihvertfall ikke for barn under 18 år.

Før man går videre, er det etter mitt syn helt nødvendig å presisere at man må skille mellom gjerningen og bruken av varetekt på barn under 18 år. Det er ikke utvilsomt at kravet til å sette et barn bak murene må være mye høyere enn det å sette en voksen person bak lås og slå.

Barn som sitter i varetekt har også stort sett en historie å vise til. En typisk person som man leser om i meda har gjerne vært i kontakt med politiet fra før, og mest sannsynlig barevernet. Da kan man spørre seg selv, hva gjøres for at disse ikke kommer på skråplanet fra samfunnets side? Det nytter ikke å la barn utvikle seg til kriminelle, man må med andre ord ta ondet ved roten.

I Telemark har man slitt mye med kriminalitet fra barn som er under barnevernets omsorg den siste tiden. Argumentene til barnevernet er ofte at de ikke har hjemmel nok til å utføre tvang. Men det er ikke tvang alene som kan hjelpe slike ungdom, det må noe mer til. Med andre ord så må man få igang et helhetlig system på statlig nivå som kan brukes som et sikkerhetsnett for ungdom som har startet på en kriminell løpevei. Ihvertfall for de som har blitt dømt i rettsapparatet. For det første så trenger man egne anstalter for barn, fengsel som anstalt i tradisjonell forståelse vil etter min mening ha liten eller ingen effekt. Det blir som man putter psykisk syke som sitter i fengsel i reimer på isolatcellen fordi psykriatrien ikke har plass til dem.

På lokalt nivå er det ihvertfall viktig å få barn ut av det kriminelle miljøet de vanker i, kanskje man kunne bygget opp forebyggende anstalter på sentralt nivå der man tok ungdom ut av sitt vante miljø for å bygge dem opp, gi dem tilbake troen på at de betyr noe i samfunnet. Slik situasjonen er i dag, så er jeg redd for at vi kaster bort mye ressurser på å ha et innefektivt og haltende system.

16 tanker om “Barn har ingenting i varetekt å gjøre.

 1. Er de gamle nok til å rane så er de faen med gamle nok til å bli kasta i varetekten også.

 2. Vel, kanskje de som gjør ugjerningen har et problem. Og nei, barn har ingenting i fengsel å gjøre.

  De skal ha sin reaksjon på en annen måte.

 3. For vondt av å lese dette… Selvfølgelig har de noe i varetekt å gjøre når de begår ett ran. Tull er det du prøver å si her? Opplev å bli ranet av mindreårige med våpen, så kan du blogge videre i fantasiverdenen din

 4. Problemet heter SOMALIA, realiteten er den at mennesker fra Somalia ikke er i stand til å tilpasse seg våre forhold, og da går det slik som her. Ungene blir misfits og sosiale utskudd.

  Jeg ser det samme på skolen der mine egne unger går, somaliske foreldre har absolutt NULL peiling på barneoppdragelse (de vet imidlertid hvordan de skal jule ungene sine…), ungene deres er uten styring og tidvis direkte voldelige. Det er jo det eneste de har lært.

  Somaliere burde blitt internert før de fikk slippe til i det norske samfunnet. Ikke internert som kriminelle, men rett og slett fått en flerårig skolegang der de bor på et lukket område og:

  1) tvinges til å lære norsk
  2) går kurs i barneoppdragelse og «anger management»..
  3) lærer seg viktigheten av å bli integrert, delta på skolemøter, akseptere norske regler og lover, forpliktelser, etc.
  4) får hjelp for sine psykiske lidelser.

  Klarer de ikke disse elementære tingene, så er det bare å sende dem hjem igjen.

  Og før en eller annen idiot kommer og presser på meg utrykket «rasist», jeg VET hva jeg snakker om. Ha meg unnskyldt, dere somaliere som faktisk vet å oppføre dere, det er noen av dem også. Og dere er hjertelig velkommen til å bli her. Men store deler av den somaliske kulturen er helt skrudd, og de ødelegger for andre afrikanere som faktisk har litt folkeskikk.

 5. Kristian, de har et kjempestort problem når de begår lovbrudd. Spesielt når det er snakk om organisert kriminalitet med skytevåpen.

  Jeg kan ikke fatte at du tør å snakke om noe annet.

  Somaliere som flykter pga. borgerkriger er vokst opp med skytevåpen, så ran/dreping for dem er en helt vanlig hverdag og det helt ned fra 10-års alder. Jeg kan være enig at de heller skulle ha blitt sendt på rehabiliteringssenter med
  petogikk innenfor norske verdier og lover.

  Men å la de gå bare fordi de er under 18 år, er å be om mer trøbbel.

 6. Merk at dette er snakk om væpnet ran, dvs at de truer med å drepe. Ta liv.

  Å bli drept kontra å sitte på glattcelle – hva er værst?
  Hvis du ikke skjønner forskjellen – du kommer ut av fengsel etterhvert, men du kommer ikke opp av grava.

  For all del, jeg er enig i at de helst burde blitt tatt hånd om før, men ingen i dette landet har behov for å utføre væpnet ran for å dekke sine primærbehov.

  Dette er organisert, planlagt, og vel gjennomtenkt. Da må man også forvente å bli bura inne.

  Dette er ikke snakk om litt krangling i skolegården, hvor de slippes løs til neste friminutt så de kan få gjennomført truslene og gitt noen blåveiser til den som sladra, for deretter å bli tatt med på heisatur med barneværnet til sommern.
  Dette er snakk om væpnet ran!

  Du har levt altfor beskyttet når du skriver slikt tull som dette…

 7. jeg tror jeg aldri har blitt så provosert som når jeg leste dette på bloggen din, du kan ikke mene det seriøst?

  En 17 år gammel gutt er IKKE et lite barn som ikke er klar over sine handlinger og fortjener straff. Fengsel i norge er IKKE så ille som du skal ha det til ellers hadde folk tenkt seg om flere ganger før de hadde ranet, skutt eller banka opp andre.

  Nei vet du hva, jeg synes det er bra at moren hans sier at han fortjener straffen hvis han gjorde dette.

  At man bør ta tak i problemer disse barna kanksje spesielt fra somalia tar med seg er en helt annen diskusjon. Men han har vært i fengsel før og det har IKKE hjulpet, sier litt om hvor «hyggelig» fengsel er i norge.

 8. Jajaja, stakkars liten gutt, burde vel egentli fengsle den stakkars mannen som ble ranet, fy, tenk å bli lagt i bakken bare for ransforsøk med våpen…

  Spar meg…

 9. Er du gammel nok til å true folk med pistol og rane, så er du gammel nok til å bli låst inne med den hensikt å beskytte samfunnet. Drap kan skje når man holder en pistol mot hodet til folk. Merkelig greier…

  Statisk sett så har fengsel liten effekt. MAn vil bare gjøre mer for å unngå å bli tatt, det er det man lærer. Her kommer jeg med en motsetning til det jeg har sagt. Hvorfor? For innvandrerne er i aller høyeste grad ikke noe som MÅ være her. Det er kjempeeffektivt å la disse snørrvalpene bli omkranset med helsepersonell og gjøre straff om til en feriekoloni med holdningsendringer. Gi de arbeid, osv osv. Dette koster penger! Hva med de eldre i vårt land? Eldre som blir tørka i ræva etter stoppeklokka fordi etterkommerne har annet å fare med, og staten prioriterer de ikke. Hva med våre egne barn som vi nogenlunde har greid å oppdra selv? Skoletilbud? Hva med vår reduserte pensjon som kommer nå??

  Hvorfor flyr det ikke gjenger med etniske nordmenn med pistoler i Oslo som raner og slår tilfeldig forbipasserende? Ja, nordmenn kan være krimimelle de også (anti rasistisk utfylling) Hva sier statistikkene i det siste? Tallene? Kvantative data kan faktisk brukes til å betrakte en problemstilling.

  Jeg skammer meg over å være i dette landet. Vi må være de dummeste på denne jord som ikke tar vare på våre egne, og ikke klarer å samarbeide som ekte mennesker. Sånn sett er innvandrerne en berikelse. Lær av de! De tar vare på seg selv og de rundt seg. (med unntak av GHB rusa pistolmenn fra somalia da)

  Så.. Hva med å få den dvaske ræva opp fra sofaen, glemme «ta meg som jeg er utrykket» og finne frem stemmeseddelen? Man må nemlig gjøre noe for å bli noe. Lær av de eldre. Ta vare på barna deres? Produser noe? Bruk arealet vi har i norge?

  Bare noen tanker. Beklager om jeg var rasist, mot nordmenn.

 10. Okei, men hva burde man da gjøre med dem? Bare la dem gå? Herregud for en tullete artikkel!

  **Vi alle vet at du skrev denne fordi du ønsket flere gjester, så good work;)**

 11. Noen uker/måneder i fengsel og et klapp på skulderen er bare latterlig. Øk strafferammene her i landet. Sett dritten inn i årevis – til de blir voksne nok til å skjønne hvordan man oppfører seg….. og etter det, send pakket hjem til Somalia igjen !!!!! Det folkeslaget burdet vært bura inne familievis!!!! De er nemlig oppdratt hjemmefra til å være frekke, ufordragelige, brautete og ta for seg av det de har lyst på. Nå må vi snart trekke nisselua opp fra øya før det går helt over styr her i landet. Man må jo være politiker for ikke å skjønne det. Bare Frp har gjort leksa si og ser alle faresignalene. Alle andre sitter bak gardinene med rasist-angsten sin. Kanskje dere våkner når den gardina blir dratt til siden og det dukker opp en pistolmunning bak den. Våkn opp!!!!

 12. Som jeg skreiv tidligere her:
  «Er de gamle nok til å rane så er de faen med gamle nok til å bli kasta i varetekten også.»
  Glemte å legge til at en person på 17 år jo ikke akuratt et barn. det kan tross alt være mindre enn 1 mnd til han er myndig. Og han har tross alt hatt lov til å ha sex i godt over 1 år.
  Så å kalle slike pøbler og drittsekker for barn er bare en måte å rosemale det hele på.

 13. Jeg kan ikke være mer enig. Noen har helt tydelig narret disse barna til å skaffe seg våpen og sikkert sagt til dem at folk i Norge synes det er morsomt når barn leker med slikt utstyr. Det jeg er reddest for er at disse barna blir straffet i stedet for bakmennene som har lurt dem. Nå må folk skjønne at det bare er på trikken at folk over 15 år vet forskjell på rett og galt, og blir bøtlagt om de sniker. Mitt råd er at alle som går på Grünerløkka har med seg noe barnetimegodt når de er ute slik at de har noe å gi slike barn når de kommer og vil ha penger. Husk at det bare er et rop om hjelp, og det de vil er at noen skal se dem.

 14. Det er ikke slik at barn ikke skal få noen reaksjoner. Det er heller slik at barn har ingenting sammen med voksne lovbrytere å gjøre. Det gjør dem til bare enda værre forbrytere.

  Fengsel er ikke kun for å straffe, uten rehabilitering hjelper det lite med å ha fengsler.

  Her en ganske interessant artikkel om barn i fengsel:

  http://www.denene.no/Hva+sliter+barn+med/Kriminalitet/Barn+i+fengsel

  «Advokatforeningens undersøkelse viser at i norske fengsler behandles barn som om de er voksne. Her er noen av funnene:
  De blir isolert inntil 23 timer i døgnet (med 1 times lufting)
  Settes i fengsel langt hjemmefra
  Må klare seg uten ev medisinene de trenger
  Skjermes ikke mot voksne lovbrytere
  Noen bor på celle med eldre og erfarne kriminelle
  Voksne fanger tilbyr dem narkotiske stoffer og røyker hasj på cellen sammen med dem»


  «Barns straffbare handlinger er sjelden et resultat av kalkulert risiko. Det er heller et utslag av manglende impulskontroll eller sinne. Det kan være medisinske årsaker til dette, manglende omsorg eller rus. Ofte er det en kombinasjon av flere årsaker. Hvis barnet hele livet har vært utsatt for omsorgssvikt uten at samfunnet har grepet inn, vil ikke en fengselsdom føre til rehabilitering.

  De ”vanskelige” barna har nesten alltid gode grunner for sin vanskelighet. De ber om hjelp, men har aldri lært adekvate måter å be om hjelp på. Norges svar til de aller ”vanskeligste” av disse barna er i dag straffesak og fengsel»

 15. Det som blir ramset opp her av ting «barna» utsettes for i fengslene er helt korrekt. Men man må tenke på at disse «barna» kommer ikke rett fra søndagsskolen. De fleste har vært omgitt av slike personer og miljø i lengre tid. Og det å sitte i 23 timer på glattcelle kan kanskje få noen av de til å sette seg ned å tenke seg litt om. I flere tilfeller i fenglsene blir de yngre gjerne dressert av de mer erfarne, men andre ganger blir de skolert. Men det er ikke alltid det er noe nytt som blir lært bort, for dette er ganske erfarne «barn». Så det er ikke soningen, men ettervernet som er problemet. Og ikke minst det forebyggende – det må, spesielt i utenlandske/somaliske miljøer, starte ekstra tidlig. Men da må foreldregruppen være klar for dette, og det er der utfordringen ligger!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *