Barberbladjungelen, eller hvilket barberblad passer best for meg.


I Barbering- en glemt kunst ble det lovet at jeg ville komme med en liten (subjektiv) guide vedrørende barberblad. Her vil jeg gjennomgå de mest fire populære bladene på markedet, og jeg har prøvd tre av dem selv. I følgende vil jeg ta for meg disse bladene fra de mindre skarpe bladene til de mest skarpe.

Hva man burde legge vekt på.

I motsetning til den vanlige barberhøvelen frra Gillette, så opererer DE høvler med en standard på bladene sine. Det betyr at det er lettere å finne blad som passer akkurat DEG.

Hold deg unna denne fra Merkur

Disse bladene fra Merkur er veldig populære på utenlandske forum. Kjøper man en DE- høvel fra Merkur så får man garantert med et blad (jeg fikk med 10stk). Du kan godt prøve dette bladet, men jeg anbefaler på det sterkeste at du ikke gjør det. Grunnen til dette er at bladet er såpass sløvt at man risikerer å sitte med en dårlig oppfatning av DE- barbering.

På den positive siden kan det nevnes at dette bladet er tilgivende, det betyr at du kan gjøre feil uten å risikere å skjære deg.

De tre bladtypene man burde vurdere

De tre som er i en klasse for seg er Gillette, Derby og Feather. Og her har man utvalg som passer for alle personer og for alle lommebøker.

Den absolutt dyreste av de tre bladene er Gillette sine, også kjent som «Swedes». Man får 5 stk. i pakningen og de koster gjerne hele 45 kr. Med andre ord så er det absolutt ikke noe «bang for the bucks». Disse lukter det ganske vondt av også synes jeg, og den gamle plastinnpakningen har blitt erstattet av innpakning i papp og pergamentblad rundt selve bladene. Som du gjettet er det også disse bladene du får i butikkene, men det begynner å lukes mer og mer ut. Skarpheten er middels mellom Feather og Merkur.

De bladene som er «bang for the bucks» er helt klart Derby blader. Man får ca. 100 blader for ca. 170- 180 kr. Det betyr en kostnad på ca. 1,70- 1.80 pr. blad, og det er ikke så ille. De er også ganske skarpe, rundt samme klasse som Gillette men kanskje en klasse over etter hva jeg har lest rundt på nettet. Disse er med andre ord ikke bare billig, men de gir også et bra resultat.

Til slutt har man bladet som neppe er særlig tilgivende hvis man gjør en feil, og dette er absolutt skarpe blad fra annerkjente Feather (som også lager kniver). Dette er blader man behandler med respekt, og er svært forsiktig med. Absolutt nybegynnere burde muligens prøve ut Gillette eller Derby før de prøver seg på disse. Men gjør man det riktig, blir sluttresultatet i en klasse for seg. Prisen er heller ikke så avskrekkende, for ca. 120 kr. fikk jeg 50 blad på ebay inkl. frakt. Litt dyrere enn Derby med andre ord, men absolutt et skarpere alternativ.

en kort oppsummering.

Styr unna Merkur bladene, så har man gjort ihvertfall det riktige. Det er ikke heldig å bruke et sløvt blad, selv for nybegynnere. Derfor er det lurt å vurdere Derby og Feather. Disse er billigere enn Gillette sitt alternativ, og er bedre og minst like bra som de fra Gillette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *